Preservia-NL

Preservia – het bordspel over digitale duurzaamheid

Closeup van het speelbord, met speliconen

  • Werp de dobbelstenen.
  • Verken het land Preservia, dat door wanbeleid en corruptie is afgegleden naar digitale middeleeuwen.
  • Verwerf verloren gewaand digitaal erfgoed.
  • Herstel het gefragmenteerde Preserviaanse duurzaamheidsbeleid.
  • Win, en word staatssecretaris van digitale duurzaamheid in Preservia!

Over het spel

Preservia is een coöperatief, educatief én competitief bordspel over digitale duurzaamheid (digital preservation). Samen verkennen de spelers(groepen) het land Preservia – dat in eerste instantie onder ‘oorlogsmist’ verborgen gaat. Door het beantwoorden van vragen kunnen spelers verloren gewaand erfgoed en fragmenten duurzaamheidsbeleid verwerven. Ze evalueren elkaars antwoorden. Dit stimuleert het leren (van elkaar, of van de spelleider) over digitale duurzaamheid. Aan het eind van de beurt krijgt de speler de kans om een hoofdstuk van het Preserviaanse duurzaamheidsbeleid te herstellen.

Iedere speler krijgt een rol, zoals die van archivaris die veel weet van digitale archiefbescheiden, of een videogamecurator met oude computerspellen als expertise. Maar uiteindelijk kan er maar één speler winnen. De speler die als beste verkende, verwierf en herstelde wordt de nieuwe Preserviaanse staatssecretaris van digitale duurzaamheid!

Laat de wereld via sociale media (#Preservia) en/of een e-mail aan mij (zodat ik het aan deze website kan toevoegen) weten wie staatssecretaris werd en wat je van Preservia vindt. Op Twitter vind je bijvoorbeeld al veel speelervaringen: https://twitter.com/search?q=preservia.

Playtest van Preservia bij het Nationaal Archief
Playtest van Preservia bij het Nationaal Archief
Playtest van Preservia tijdens iPRES 2018
Playtest van Preservia tijdens iPRES 2018 in Boston
Playtest of Preservia at National Library of the Netherlands on WDPD18
Playtest van Preservia bij de Koninklijke Bibliotheek tijdens WDPD18

Erelijst

Zij waren staatssecretaris van digitale duurzaamheid van Preservia vóór je:

  • Wim Westland en Tom Derks (ex aequo) (playtest Nationaal Archief)
  • Marcel Ras (playtest Netwerk Digitaal Erfgoed)
  • Tobias Steinke (playtest iPRES 2018 Boston)
  • Sarah Higgins (playtest iPRES 2018 Boston)
  • Team Mette van Essen en Christian van de Ven (open playtest Nationaal Archief)
  • Yolanda, Stephanie, Leo, Marcel, Wim M., Thomas, Natascha, Welmoed, Wim K., Monique en Stefan (Archiefdagen 2019)
  • verder is Preservia gespeeld door de Koninklijke Bibliotheek en in Wales (Aberystwyth University), Australië (National Archives of Australia) en Frankrijk (Bibliothèque nationale de France). In Brazilië (Universidade de São Paulo) wordt gewerkt aan een Portugese versie.

(Laat het me s.v.p. weten als je liever hebt, dat ik je naam verwijder. Of dat ik je juist toevoeg, als je won maar nog niet op de lijst staat.)

Downloaden

Preservia is niet te koop. Je kunt het gratis en rechtenvrij (CC0) downloaden. Het printen van het materiaal (met bijv. een speelbord op A0-formaat) kan je wat geld kosten. En enig knipwerk is vereist. Ook moet je zelf voor pionnen, dobbelstenen en pennen zorgen. Wat er precies nodig is, staat in het spelregeldocument.

Download hier:

  • Preservia pakket 1.0 NL (zip, 78 MB): Tegel met informatieobjecten
  • Preservia pakket 1.0 EN (zip, 64 MB): Tile with information objects
  • Preservia pakket 1.0 FR (zip, 69 MB):

Lenen

Je kunt je eigen kopie van Preservia downloaden, printen, knippen en spelen. Wat ook kan, is dat je een exemplaar leent van iemand die al dat werk al eens deed. Zo heb ik een (oudere) Engelse en twee Nederlandse versies die je kunt lenen, inclusief dobbelstenen en pionnen. Zie verder de erelijst voor organisaties waar het spel ook gespeeld is.

Maatwerk

Als je wilt, kun je het spel op maat maken, door de vragen aan te passen. De vragen staan in een tabgescheiden database. Ze worden via de verzendlijstfunctionaliteit van Microsoft Office Word omgezet in printklare opdrachtkaarten. Zie het document printgids voor meer informatie.

Als je een maatwerkversie van Preservia maakt, wil ik je vriendelijk vragen je versie weer te delen met de gemeenschap, bijvoorbeeld door je versie met mij te delen (zodat ik die aan deze website kan toevoegen).

Formaat

Preservia is ontwikkeld voor de cursus Leren Preserveren van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Het speelbord heeft een A0-formaat om het met groepen cursisten te kunnen spelen. De uit te knippen zeskantige tegels, de vragen-, spelers-, en spelleiderskaarten en de spelregels print je op A4. Zie het document printgids voor meer informatie.

Mocht je een versie van Preservia op kleiner formaat ontwikkelen, deel die dan s.v.p. ook weer met de gemeenschap.

Het spelmateriaal voor Preservia
Het spelmateriaal voor Preservia
Het speelbord bedekt met tegels
Het speelbord bedekt met tegels
The rules of Preservia
De spelregels van Preservia

Het kan altijd beter

Preservia is al een aantal keren gespeeld, en ik blijf welkome feedback ontvangen. Hierdoor kan ik het spel en de materialen verbeteren, of nadenken over de toekomst van het spel. Zo nu en dan zal ik daarom een nieuwe versie van Preservia publiceren op deze pagina’s, als additionele downloadbare spelversie. Ook versies die jullie met me delen voeg ik op die manier toe aan deze pagina’s.

Enkele suggesties voor verbetering zijn:

  • De ‘hoofdstuknummers’ van de opdrachtkaarten toevoegen aan de initieel lege tegels bovenaan de kaart (zodat spelers sneller zien welke hoofdstukken nog leeg zijn).
  • Het toevoegen van een zandloper of timer om de tijd voor het uitvoeren van opdrachten te beperken (en gelijk te trekken).
  • Elke speler eens per spel de kans geven een andere speler uit te dagen (maar wat moeten de uitdagingen zijn?)
  • Meer opdrachten introduceren die invloed hebben op de collecties informatieobjecten en beleidselementen van spelers (verwijderen/take-down, diefstal/hack?)
  • Meer detail toevoegen aan het speelbord. Denk daarbij aan een ‘bestandsformatenbos’ (met bijbehorende opdracht), etc.
  • De game master veranderen van een aparte persoon naar een circulerende rol voor spelers (zoals in bijv. Triviant, waarbij speler A de vraag voor speler B voorleest).
  • Als spelers, of je spelleider, kleurenblind zijn, dan is het handig om (sommige) resources zonder achtergrondafbeelding te printen door die uit het sjabloon te verwijderen voordat je de verzendlijstfunctie gebruikt.
  • Hoewel Preservia 6 startposities heeft om grotere aantallen spelers te kunnen laten deelnemen, is het waarschijnlijk leuker (en interactiever) om bijvoorbeeld 3 teams van 2 spelers te hebben dan 6 individuele spelers.

Als je ideeën heb voor het verbeteren van het spel, deel ze dan a.u.b. met mij, of maak je eigen versie (en deel die met de gemeenschap).

Inspiratie en credits

Voor Preservia werd ik (Remco van Veenendaal, Preservation Officer, Nationaal Archief & Veenentaal) geïnspireerd door bordspellen zoals Kolonisten van Catan en De Legenden van Andor. Er zitten ook aspecten in van rollenspellen en real-time strategy computerspellen met oorlogsmist (‘fog of war‘). Preservia is losjes gebaseerd op het ISO 14721:2012 OAIS-referentiemodel en de catalogus duurzaamheidsbeleid van het Europese SCAPE-project. Deze catalogus werd door het Netwerk Digitaal Erfgoed naar het Nederlands vertaald en doorontwikkeld als wegwijzer duurzaamheidsbeleid. De landkaart en tegels werden gemaakt met behulp van Inkarnate Worlds en het gratis lettertype Mason Alternate. Speciaal voor de gameroom van de conferentie iPRES 2018 in Boston werd de vertaling van Preservia gefinancierd door het Netwerk Digitaal Erfgoed. Hier vind je de presentatie die ik daar over Preservia gaf: https://osf.io/872r3/. Hartelijk dank ook aan mijn collega’s bij de Koninklijke Bibliotheek voor het playtesten (en bewijzen dat ik voor het spelen van het spel niet nodig ben) tijdens World Digital Preservation Day, en alle andere playtesters.